Opfølgning på launch af Rejsekort Scanner

Læs også nyere indlæg om emnet i form af Rejsekort Scanner i samarbejde med Rejsekort A/S.

Status og statistik

Så er det 2 uger siden at første version af Rejsekort Scanner landede i Google Play butikken, og en uge siden version2, og efterfølgende medier, tog nyheden op og fik udbredt budskabet. At sige at min hverdag tog en drejning, er en underdrivelse. Pludselig vrimlede det med aktivitet i min indbakke, på twitter, på Google Plus, YouTube, Linked In osv. Ja der var også kontakter fra folk der skriver speciale i det ene og det andet, eller som vil hjælpe med markedsføring, viddereudvikling osv. og det var ikke alle jeg nåede at vende tilbage til.Peak var på førstedagen oppe på små 50 samtidige brugere, der dog sidenhen er faldet en del. Som forventet, benytter folk app'en ret kortvarigt, ca. 10-20 sekunder af gangen.Der er nu over 5000 aktive brugere af app'en, der er landet på førstepladsen inde på Google Play både i den danske kategori "Transport" samt når man søger specifikt på "Rejsekort". Den ligger også nr. 3 kategorien "Bedste nye gratis apps".Små 300 brugere har anmeldt app'en hvor den står til flotte 4.7 stjerner ud af 5 mulige. Denne relativ høje rating skyldes at jeg har forsøgt med hård hånd, at udelukke smartphones jeg ved app'en ikke virker med. De fleste kan naturligvis ikke gennemskue at det ikke er app'ens skyld, men mange har dog udvist forståelse.

Crowd-sourcing aspektet mht. indsamling af stationsnavne er gået over al forventning, hvor der på en uge er fundet 142 nye station/stoppe-steder - tak til jer der er med til at indsende disse!

Reaktioner fra brugere

Noget af det sjoveste har helt klart været at se alle de positive reaktioner inde på Google Play. Et par af mine udvalgte favoritter:
Denne app er i den grad noget faste pendlere har manglet! Rejsekort A/S, her kan I godt tage ved lære, super arbejde Casper!
Herligt. Super at der er nu er mulighed for at checke hvad der står på kortet. Tak for det
Nu har jeg tillid til rejsekortet igen.
Super funktionalitet, must have hvis rejsekortet skal bruges til andet end at skrabe ruder fri for is... hvilket det egentlig heller ikke egner sig synderligt til. TAK :-)
Kan se saldo, check inds og aktuel status. Du burde seriøst tilbydes arbejde ved rejsekort a/s så de kan få et seriøst kvalitetsløft :-)
Det tyder jo virkelig på, at der har været et behov, og derfor er jeg i dag glad for jeg lagde lidt ekstra arbejde i tingene og ikke bare nøjedes med at beholde app'en for mig selv. De relativ få negative kommentar jeg får, går primært på telefoner der har problemer med at læse Rejsekortet.

Reaktioner fra medier

Jeg valgte selv at tippe version2, da de traditionelt har fulgt det omtumlede rejsekort tæt, både da Christian Panton fortalte om kortets svagheder men også i mange andre tilfælde. Det var nok det rigtige valg, for dét blev startskuddet til en lidt vild uge i medierne - i alt fald for en introvert system-udvikler som mig der skulle bevæge sig rimelig langt udover sin traditionelle "comfort zone".
Ikke lang tid efter version2 havde skrevet artikel 1 og artikel 2 om app'en, fik dr.dk nys om sagen og så landede man pludselig på en af danmarks mest besøgte websteder i form af artikel 1 og artikel 2. Så kom MetroExpress, efterfulgt af Politikken*, Living Smart, TV2 Beep og radio24syv. Sidstnævnte var en invitation til at komme i studiet, men valgte telefoninterview fordi der i ugens løb jo også har været et alm. arbejde at passe!

* Politikkens artikel får et par ting galt i halsen. Når jeg har Bluetooth er oppe at vende, skyldes det, at Apple jo ikke er til NFC, men har fokus på den nye lavenergi Bluetooth BLE. Da denne teknologi ligeledes findes til Android og Windows Phone, kunne det derfor være en interesant vej for Rejsekort A/S at gå. Derudover, kan ordlyden "var det ikke umuligt for udvikleren at komme ind" få det til at lyde som om jeg bryder ind i deres online system, hvilket jo ingenlunde er tilfældet, jeg tillader bare folk at aflæse relevante bits på deres eget rejsekort.

Reaktioner fra Rejsekort A/S

Skønt jeg ikke (endnu) har været i direkte kontakt med Rejsekort A/S, indhentede bl.a. Version2 en kommentar fra direktøren Bjørn Wahlsten, der udtalte:
Rejsekort er generelt positiv over for app-udvikling, som jeg har givet udtryk for. Kun cirka 20 procent af de nuværende smartphones på markedet kan bruges til hans app. Men når producenterne kommer med nye smartphones, kan det ændre sig
Der er sågar forlydender om at åbne lidt op for systemerne, så det bliver lidt nemmere at være en 3 parts udvikler som mig. For at det ikke skal være løgn, talte direktøren sågar om en "økonomisk håndsrækning".

Det er selvf. skønt at Rejsekort A/S ser pragmatisk på tingene og modsat Nets, ikke truer indie udviklere med bål og brand. Faktum er jo, at hvorvidt jeg var kommet med denne app eller ej, så hverken forringer eller forbedrer det noget som helst ved selve rejsekortet!

Jeg er måske lidt skeptisk mht. de udmeldinger omkring økonomisk hjælp og åbning af API, for ét er jo hvad man siger i pressen for at virke positiv og imødekommende, noget andet er hvad man mener bag lukkede døre.

Jeg vil kontakte Rejsekort A/S senere på ugen, for at følge op på deres udmeldinger og vise min interesse. Især station/stop-databasen ville være guld værd at få fat på, for det ville kunne forbedre oplevelsen for brugerne væsentligt, udelukke fejl og forsimple koden bag ved.

Udfordringer og lektioner

Det har været en learning experience i mange henseende, både mht. medier/opmærksomhed og mht. dét at launche en app med mange brugere på og det forventningspres der følger med når fejl skal kigges på og rettes - jeg har nået at frigive små 20 forskellige versioner i løbet af en uges tid!

De fleste medier har været søde og venlige, men jeg har dog også kunne mærke at man virkelig er i journalisters vold og magt. Nogle journalister havde meget svært ved at skille skidt fra kanel og forstå hvad min app går ud på. Andre igen, udfordrede mig på sikkerhedsaspektet ved at Rejsekortet nu kan læses af alle og ligeledes manipuleres med.

Jeg har svaret på mange hundrede emails/kommentar, mange af dem omhandlende samme kedelige svar "Beklager, men din mobil understøtter ikke Rejsekort...". Det er ikke altid jeg selv praktiserer RTFM så dét kan jeg nok ikke tillade mig at klage over.

På det mere personlige plan, har jeg helt sikkert ikke fået sover nok i løbet af ugen, ligesom jobbet har været en udfordring at passe til fulde. Det er problematisk når man som jeg, indgår i et større team der sammen arbejde på at få et nyt større projekt søsat. Heldigvis har jeg haft nogle forstående kollegaer.

Google Play er relativ hurtigt til at få opdatering ud, 3-4 timer tager det kun, hvilket er fremragende taget i betragtning af hvad det tager hos Apple. Google's Play opsamler også crash rapporter, som er guld værd. Det viser bl.a. hvor stor en forskel der er på telefonerne (nogle enheder mangler simpelthen ting i Android API'et) ligesom det påviser hvor vigtigt det er at kode defensivt (checke for alle tænkelige og utænkelige fejlscenarier).

Google Analytics er fremragende til at vise hvad der sker, og billederne i denne blog-entry er primært dérfra.

Google's AdMob var en sjov oplevelse, men lad det være sagt med det samme, man bliver ikke rig af at lave en app med 5000 brugere - jeg får måske lige præcist dækket frokosten på jobbet. Men når det drypper på præsten, regner det som bekendt på degnen. Min kollega og ven Jesper Bo Rasmussen og hans udemærkede app "Mit Rejsekort" har faktisk også nydt godt af den seneste uges virak. Desværre har jeg endnu ikke modtaget provision! ;)

Ugens sjoveste oplevelse var helt klart i taxaen på vej ud til TV2, hvor en snaksaglig taxachauffør selv drejede samtalen ind på den kollektive traffik (masser af S-togs problemer denne uge) og da vi nåede Tegnholmen havde han (i kraft af den megen traffik og de mange røde lyskryds) fået installeret Rejsekort Scanner på sin Sony smartphone og scannet sit eget kort!

Begrænsninger

Der er jo væsentlig forskel på at reverse-engineer et format "good enough" til at lave en app der virker på de 3-4 kort jeg selv har fingrene i, og så til at der er 5000 brugere med alverdens kombinationer af kort og rejser.

Det er gået op for mig at der, udover Rejsekort Personligt, Flex og Anonym, ligeledes findes Handikap, Ung og Pensionist. Så vidt jeg er informeret, skulle Rejsekort Scanner også virke til disse, men det er ikke noget jeg har kunne teste selv - af logiske årsager.

Især ét aspekt af Rejsekortet er lidt en torn i øjet, og kan vise sig særdeles udfordrende, nemlig den såkaldte "fortsat rejse" med transsit-tid. Under normale omstædigheder, kræves det ikke at man checker ud når man laver omstigning fra f.eks. S-tog til regionaltog, og sådan benytter vist også lagt de fleste mennesker systemet. Men reglerne foreskriver også, at man kan checke ud, og hvis man inden for 30min checker ind i samme zone, tæller det for én og samme rejse. Eftersom jeg endnu ikke har afkodet noget omkring zoner (der må være kilden til alt ondt for rejsekortet) har jeg været nødt til kun at kigge på om der er tale om samme stations ID eller ej. Ligeledes, har jeg en stært formodning om, at ting kan gå galt, når folk skifter retning inden for denne transsittid. Med andre ord, jeg ved at Rejsekort Scanner, i specielle tilfælde, ikke viser historikken og omkostningerne korrekt!

Der største begrænsning forbliver naturligvis dét faktum, at det ikke er alle Android smartphones der kan aflæse rejsekortet. Jeg kan ikke lade være med at tænke på hvor fedt det ville være, hvis samtlige ejere af Android telefoner i DK ville kunne benytte app'en - men de må så nøjedes med at lade en rejsepartner med kompatibel enhed, foretage et check. Det forlyder heldigvis, at den kommende Samsung Galaxy S5 vil virke med Rejsekort Scanner - hvis dette er korrekt, er det helt sikkert min næste smartphone. :)

Fremtid

Jeg vil fortsætte med at forbedre app'en, dvs. primært fejl-rette således at dét den gør nu. gør den korrekt. Derfor har jeg også netop tilføjet en "Fejlrapportér via email..." funktion, der vedhæftet relevante og anonymiserede data fra rejsekortet, således at jeg kan debugge problemet.

Alarm funktionalitet for check-ud vil jeg meget gerne snart tilføje, da det virker så åbentlyst og vil kunne laves relativt nemt.

Andre ting jeg gerne vil hive ud af kortet er sådanne ting som zone, rabat-trin, person antal, komfort-trin mv. men det må komme an på en prøve, eftersom jeg ingen ide har omkring hvad jeg vil finde i den kommende tid.

Det optimale scenarie er naturligvis, at Rejsekort A/S giver mig adgang til formatet på rejsekortet samt databasen for stationer. Rejsekort Scanner er jo ude nu aliigevel og bruges af en masse glade personer, så det kan være lidt svært at se hvad Rejsekort A/S får ud af at holde disse ting for sig selv hvis de kunne bidrage til en bedre app.

Comments

Popular posts from this blog

Oracle SQLDeveloper 4 on Debian/Ubuntu/Mint

Beware of SQLite and the Turkish Locale

Rejsekort Scanner